KOTIMAINEN MYYMÄLÄ JA VERKKOKAUPPA - ILMAINEN TOIMITUS YLI 100 € OSTOKSIIN KAIKKIALLE SUOMESSA
+358 (0) 44 493 8423       

Opas maton valintaan

Opas maton valintaan

Kuva: Woudin Tact-matto on valmistettu pienistä villapampuloista. (Woud)

Maton valinta on tärkeä osa kodin sisustusta, sillä matto ei ainoastaan lisää mukavuutta ja lämpöä tilaan, vaan se myös sitoo yhteen huoneen eri elementit luoden harmonisen kokonaisuuden. Maton materiaalin valinta on merkittävä päätös, joka vaikuttaa maton ulkonäköön, tuntuun, kestävyyteen ja hoitoon. Tämän valinnan tekemisessä tulee ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten maton käyttötarkoitus, sijainti kodissa, liikenteen määrä alueella, helppohoitoisuus, allergiat ja tietenkin henkilökohtaiset mieltymykset ja budjetti.

Tässä postauksessa tutustumme erilaisiin materiaalivaihtoehtoihin ja niiden ominaisuuksiin. Olipa kyseessä sitten olohuoneen keskipiste tai kovaa kulutusta kestämään suunniteltu eteisen matto, oikean materiaalin valinta on keskeistä maton pitkäikäisyyden ja toimivuuden varmistamiseksi.

Eteisen matot: kestävyys ja helppohoitoisuus etusijalla

Eteinen on kodin ensimmäinen huone, johon astumme sisään, ja se luo vieraalle ensivaikutelman koko kodista. Eteisen toimivuus ja viihtyisyys ovat siis keskeisessä asemassa, ja sen sisustuksella on suuri merkitys kodin yleisilmeen kannalta. Koska eteinen on myös se alue, joka kokee eniten kulkua ja kulumista, maton valinnassa on syytä kiinnittää huomiota kestävyyteen ja helppohoitoisuuteen. Jalkineista ja ulkoa kantautuva lika, kura ja kosteus ovat arkipäivää eteisessä, joten maton materiaalin tulisi olla sellainen, joka kestää hyvin näitä haasteita.

 • Materiaali: Synteettiset materiaalit, kuten polypropeeni tai nyloni, ovat hyvä valinta, sillä ne kestävät hyvin likaa ja ovat helppoja puhdistaa.
 • Muoto ja Koko: Valitse maton koko ja muoto eteisen kokoon ja muotoon sopivaksi. Pitkät ja kapeat matot toimivat hyvin käytävätyyppisissä eteisissä.
 • Väri ja Kuvio: Tummempia värejä tai kuviollisia mattoja suosimalla peität tehokkaammin jalkineista irtoavan lian ja pölyn.

Kuva: VM Carpetin Sisal matto on materiaalinsa puolesta erinomainen valinta eteiseen. (VM Carpet)

Olohuoneen matot: mukavuutta ja yhtenäisyyttä sisustukseen

Olohuoneen matto on paljon enemmän kuin pelkkä lattian peite; se on keskeinen elementti, joka luo tunnelmaa, mukavuutta ja visuaalista kiinnostavuutta tilaan. Tämä matto ei ainoastaan vaimenna ääniä ja tarjoa pehmeää alustaa jalkojen alla, vaan se myös sitoo yhteen huoneen eri sisustuselementit, luoden harmonisen ja kutsuvan kokonaisuuden.

 • Materiaali: Villa on suosittu valinta olohuoneeseen, sillä se on pehmeä, kestävä ja helppohoitoinen. Puuvilla ja sekoitemateriaalit ovat myös hyviä vaihtoehtoja.
 • Koko: Varmista, että matto on oikean kokoinen. Suurempi matto voi rajata alueen ja tuoda huoneeseen yhtenäisyyttä.
 • Tyyli: Valitse värit ja kuviot huoneen muun sisustuksen mukaan. Rohkeat kuviot ja värit voivat toimia keskipisteenä, kun taas hillitymmät sävyt luovat rauhallisen tunnelman.

Kuva: Bolian Zen matossa yhdistyy leikkisä muotoilu ja skandinaavinen tyyli. (Bolia)

Makuuhuoneen matot: mukavuus ja tunnelman luoja

Kun valitaan mattoa makuuhuoneeseen, tulee erityisesti keskittyä kolmeen keskeiseen tekijään: mukavuuteen, pehmeyteen ja tunnelman luomiseen. Makuuhuone on lepoa ja rentoutumista varten, joten maton valinnassa on tärkeää, että se heijastaa näitä ominaisuuksia ja tukee huoneen yleistä ilmapiiriä.

 • Materiaali: Villa on ihanteellinen makuuhuoneeseen, sillä se on sekä pehmeä että lämmin. Villa on myös luonnollisesti likaa hylkivä, mikä tekee siitä helppohoitoisen. Puuvilla on toinen hyvä vaihtoehto erityisesti, jos etsit kevyempää ja pehmeää mattoa. Se on myös usein konepestävä. Mikäli puolestaan etsit edullisempaa vaihtoehtoa, pehmeät synteettiset materiaalit, kuten mikrokuitu, voi olla hyvä valinta.
 • Koko: Valitse maton koko niin, että se sopii makuuhuoneesi kokoon ja kalusteiden asetteluun. Suurempi matto, joka ylettyy sängyn alle voi lisätä ylellisyyttä ja pehmentää huoneen ilmettä, kun taas pienempi matto voi olla hyvä valinta sängyn viereen.
 • Väri ja kuvio: Valitse sävyt, jotka sopivat makuuhuoneesi värimaailmaan ja luovat haluamaasi tunnelmaa. Rauhalliset ja neutraalit värit edistävät rentouttavaa ilmapiiriä. Jos haluat tuoda lisää ilmettä makuuhuoneeseen, harkitse kuviollista mattoa. Pidä kuviot kuitenkin hillittyinä, jotta ne eivät häiritse huoneen rauhallista tunnelmaa.

Kuva: 100% villasta valmistettu Bolian Funo matto tuntuu ihanan lämpimältä jalkojen alla. (Bolia)

Ruokailutilan matot: käytännöllisyys ja tyyli yhdistettynä

Ruoköapydän alla oleva matto on erityisen tärkeä elementti keittiön tai ruokailutilan sisustuksessa, mutta sen valinnassa on otettava huomioon useita käytännöllisiä seikkoja. Koska ruokapöydän alla tapahtuu usein sotkua – ruoka-ja juomaroiskeita sekä tahroja – maton on oltava sellainen, joka kestää näitä arjen haasteita ja on helppo pitää puhtaana.

 • Materiaali: Helppohoitoinen ja tahrankestävä materiaali, kuten synteettiset kuidut, on paras valinta. Vältä herkkiä materiaaleja, kuten silkkiä.
 • Koko: Varmista, että matto on riittävän suuri ulottuakseen tuolien ulkopuolelle, jotta tuolit mahtuvat nousemaan ja laskeutumaan maton päällä.
 • Väri ja Kuvio: Suosi tummempia värejä tai kuvioita, jotka piilottavat tehokkaammin mahdolliset tahrat.

Kuva: &Tradition The Moor matto luo kontrastia ruokailutilaan.

Olitpa sitten etsimässä täydellistä mattoa mihin tahansa huoneeseen, laaja valikoimamme tarjoaa monipuolisia ja laadukkaita vaihtoehtoja jokaiseen tilaan ja tarpeeseen. Kutsumme sinut lämpimästi vierailemaan myymälässämme, jossa kokeneet ja asiantuntevat myyjämme ovat valmiina auttamaan sinua löytämään unelmiesi maton. Me olemme täällä auttaaksemme sinua tekemään kodistasi entistä viihtyisämmän ja tyylikkäämmän.

Jätä viesti tilauksen yhteyteen
Lisää alennuskoodi tai lahjakortti
Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Hae sivuilta


Hae tuotteen nimeä, tuoteryhmää tai brändiä. Suosittuja hakuja  HAY  Sohvapöydät  Sohvat  Nojatuolit  pyöreät pöydät  

Liity postituslistallemme

Rekisteröi sähköpostiosoitteesi postituslistallemme, niin saat ensimmäisenä joukossa tiedon uusista tuotteista ja tarjouksista! Saat 15% nyt etukoodin seuraavasta normaalihintaisesta ostoksestasi, kun tilaat uutiskirjeemme toukokuun aikana!

Emme jaa tietojasi kolmannen osapuolen kanssa