KOTIMAINEN MYYMÄLÄ JA VERKKOKAUPPA - ILMAINEN TOIMITUS YLI 100 € OSTOKSIIN KAIKKIALLE SUOMESSA
+358 (0) 44 493 8423       

Sisustuksen syyssuosikit - näin valitset oikeanlaisen valaistuksen kotiin

Sisustuksen syyssuosikit - näin valitset oikeanlaisen valaistuksen kotiin

Kuva: Secton Octo 4240 riippuvalaisin sitoo ruokailuryhmän kauniisti kokonaisuudeksi. (Kontio House Villa Myötätuuli. Housing Fair '22. Naantali, Finland. Interior design by Piia Kalliomäki. Photo by Kati Pilli-Sihvola / Kontiotuote Oy)

Syksyn värikäs maisema ja viilenevät illat luovat tunnelmaa, joka kutsuu viettämään enemmän aikaa kodin lämmössä. Koti muuttuu syksyllä suojapaikaksi, jossa valoilla on keskeinen rooli tunnelman luomisessa ja arjen toimintojen tukemisessa. Pimenevät illat antavat mahdollisuuden luoda kotiin erityisen viihtyisän ilmapiirin oikeanlaisella valaistuksella.

Aiemmassa blogijulkaisussamme Sisustuksen syyssuosikit esittelimme sisustustuotteita, joilla tuoda syksyistä tunnelmaa kotiin. Tässä julkaisussa pureudumme aiheeseen paremmin valaistuksen osalta ja jaamme vinkkejä, joiden avulla voit valita juuri sinun kotiisi sopivan valaistuksen.

1. Määritä valaistuksen tarve

Valaistuksen suunnittelu on prosessi, joka alkaa aina kohteen perustarpeiden ja toiveidesi kartoittamisesta. Jotta saat luotua tilaan toimivan ja miellyttävän valaistuksen, on ensiarvoisen tärkeää miettiä, millaista valoa eri tilanteisiin ja toimintoihin kaivataan. Aloittamalla suunnittelun pohdinnalla, minkälaiset valonlähteet palvelevat parhaiten niitä aktiviteetteja, joita kotona tyypillisesti teet, varmistat että valaistusratkaisut tulevat tukemaan arkeasi parhaalla mahdollisella tavalla. Olitpa sitten valmistamassa illallista keittiössä, uppoutumassa kirjan maailmaan nojatuolissa, keskittymässä työskentelyyn työpisteelläsi tai rentoutumassa kylpyhuoneen rauhassa, jokainen näistä tilanteista kaipaa omannäköisensä valon.

Kuva: Bolian Balloon valaisimesta heijastuu miellyttävän pehmeä valo. Luo ryhtiä sommittelemalla valaisimet ryhmäksi.

2. Luonnonvalon maksimointi

Kun ulkona viettämämme valoisat hetket vähenevät, luonnonvalon maksimaalinen hyödyntäminen sisätiloissa tulee entistä tärkeämmäksi. Verhot valitaan usein esteettisin perustein, mutta syksyisin on syytä miettiä myös niiden toiminnallisuutta valon suhteen. Kevyet, ohuet ja vaaleat verhot, jotka päästävät päivänvalon kauniisti suodattaen sisään, voivat olla erinomainen valinta. Ne antavat luonnonvalon virrata vapaasti huonetilaan, ja samalla ne voivat luoda pehmeitä varjoja ja mukavan yleisilmeen. Myös peilien sijoittelulla voidaan maksimoida saatavilla olevan valon määrä. Strategisesti sijoitetut peilit eivät ainoastaan ole sisustuksellinen elementti, vaan ne myös heijastavat ja jakavat luonnonvaloa, tuoden siten lisää valoa huoneen eri osiin. Peili voi esimerkiksi heijastaa valoa tummempaan nurkkaan tai korostaa jonkin huonekalun tai muun elementin yksityiskohtia.

Kuva: Normann Copenhagenin valikoimasta löytyvä Grant pöytävalaisin sopii esimerkiksi työpisteen valaisuun.

3. Kerroksellinen valaistus

Valaistuksen merkitys tilan estetiikassa ja toimivuudessa on kiistaton, ja se muodostuu usein kolmesta pääelementistä: yleisvalaistuksesta, tehtävävalaistuksesta ja tunnelmavalaistuksesta. Yleisvalaistus toimii perustason luojana, joka mahdollistaa tilassa sujuvan navigoinnin ja toiminnan, kun taas tehtävävalaistus keskittyy tiettyjen toimintojen, kuten lukemisen tai ruoanlaiton konkreettiseen tukemiseen intensiivisemmällä ja fokusoivammalla valolla. Tunnelmavalaistus puolestaan lisää tilaan syvyyttä ja intiimiyttä, pehmentäen kovempia valoja ja tuoden esille tilan uniikkeja yksityiskohtia ja värisävyjä. Taitavasti suunniteltu valaistus yhdistää nämä kolme elementtiä luoden tilasta sekä toimivan että viihtyisän.

Kuva: Himmennettävä valaistus luo rauhoittavan tunnelman makuuhuoneeseen. Kuvassa Audo Copenhagenin TR Bulb pöytävalaisimet.

4. Värit ja materiaalit

Valon peliä ja leikkiä tilassa voi hallita ja ohjata monin keinoin, ja yksi tehokas väline tässä on huolellisesti valittu paletti materiaaleja ja värejä. Materiaalien ja värien kyky muuttaa ja mukauttaa valoa on huomattava, ja se voi luoda erilaisia tunnelmia, korostaa tai häivyttää tilan elementtejä sekä lisätä tai vähentää tilan avaruuden tuntua. Vaaleat värit, erityisesti ne, jotka taittavat valoa voimakkaasti, voivat luoda kirkkautta ja avoimuutta, heijastaen valoa takaisin tilaan ja näin ollen tehden siitä visuaalisesti suuremman ja ilmavamman. Toisaalta tummemmat sävyt, jotka imevät valoa, luovat intiimiä, sulkeutunutta ja rauhallista tunnelmaa, tuoden tilaan syvyyttä ja keskittyneisyyttä. Tämän dynaamisen kaksikon – valon heijastajien ja nielijöiden – välillä tasapainoilu voi auttaa luomaan monipuolisia ja moniulotteisia tiloja, joissa valo leikkii eri elementtien kanssa tuoden esiin niiden parhaat puolet.

Kuva: Lampefeberin Arigato lattiavalaisin sopii pelkistetyn muotokielensä ansiosta erilaisiin tiloihin ja sisustuksiin.

5. Ulkovalaistus

Ulkovalaistus on keskeisessä roolissa syksyn ja talven pimeinä iltoina, kun valon merkitys korostuu sekä esteettisesti että toiminnallisesti. Ulkovalaistus ei ainoastaan luo viihtyisää ja kutsuvaa tunnelmaa kotisi ympäristöön, vaan lisää myös turvallisuutta ja helpottaa liikkumista pimeän aikaan. Ulkotilojen valaistus saa yhä uusia ulottuvuuksia ladattavien valaisimien myötä. Olipa kyseessä sitten parveke, terassi, piha tai puutarha, ladattavat valaisimet ovat helppo tapa lisätä valoa sinne, missä se ei muuten olisi mahdollista.

Kuva: Muuton ladattava Ease valaisin on helppo napata mukaan terassille tai puutarhaan. Saatavilla useassa ihastuttavassa sävyssä.

Muista, että oikean valaistuksen valinta on aina yhdistelmä esteettisiä ja toiminnallisia näkökulmia. Lämpimät, himmeämmät valot luovat tunnelmaa, kun taas kirkkaampi ja viileämpi valo tukee keskittymistä ja on hyväksi työskentelyvaloksi. Valaistus on taiteen ja tekniikan sulautuma, joka voi muuttaa kodin ilmapiirin täysin. Valitse siis valaistuksesi harkiten ja nauti pimenevistä syysilloista oman kodin lämmössä ja valossa tai voit antaa meidän auttaa sinua kotisi valaistuksen suunnittelussa. Tutustu sisustussuunnittelupalveluihimme. Tervetuloa myös tutustumaan laajaan valaisinvalikoimaamme myymäläämme tai verkkokauppamme puolelle. Autamme mielellämme sinua löytämään suosikkivalaisimesi syksyn pimeisiin iltoihin!

Jätä viesti tilauksen yhteyteen
Lisää alennuskoodi tai lahjakortti
Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Hae sivuilta


Hae tuotteen nimeä, tuoteryhmää tai brändiä. Suosittuja hakuja  HAY  Sohvapöydät  Sohvat  Nojatuolit  pyöreät pöydät  

Liity postituslistallemme

Rekisteröi sähköpostiosoitteesi postituslistallemme, niin saat ensimmäisenä joukossa tiedon uusista tuotteista ja tarjouksista! Saat 15% nyt etukoodin seuraavasta normaalihintaisesta ostoksestasi, kun tilaat uutiskirjeemme toukokuun aikana!